2010/03/12

Kecskés-madaras

Kicsit tartok tőle, hogy salátás bloggá válik a kispadlásszoba, de ez van: mindig is szerettük a salátákat, mint a nyulak. Amióta pedig pár hete az egészségesebb életmód mellett tettük le a voksunkat – óriási az önfegyelmünk, még a kicsiknek hétvégente sütött édességekbe is csak nagyon módjával eszünk bele –, este már csak könnyű ételeket eszünk. Ezért következzen most két variáció egy témára: madársaláta és kecskesajt házassága; gyorsan elkészíthető, ízletes vacsorák, amikkel egy kis nyár csempészhető a fagyos tavaszba.

Madársaláta grillezett kecskesajttal és mézes dióval

Hozzávalók (2 személyre):
10 dkg madársaláta
20 dkg kecskegomolya
2 kisebb gerezd fokhagyma
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
egy marék dió
2 teáskanál méz

Elkészítése:
A madársalátát összekeverem az olívaolajjal és tálra halmozom. A diót megforgatom a mézben és serpenyőben addig pirítom, míg karamellizálódik rajta a méz. Ha kész kiveszem, a salátára borítom, majd ugyanebben az edényben megfuttatom az apróra vágott fokhagymát, hogy elveszítse az erejét és átvegye a serpenyő alján maradt méz ízét, azután mehet ez is a salátára. Legvégül a kecskegomolya mindkét oldalát megpirítom és a mézes diós-fokhagymás saláta tetejére helyezem.

Madársaláta prosciuttoval és kecskesajttal

Hozzávalók (2 személyre):
10 dkg madársaláta
10 dkg friss kecskesajt (ha borskéregben van, az a legjobb)
10 deka prosciutto crudo
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 teáskanál tárkonyos mustár (M. de Turenne)
2 teáskanál száraz fehérbor (nálunk most Jásdi chardonnay és pinot blanc társítása volt)

Elkészítése:
A madársalátát, a „metéltre” vágott prosciutto crudót és a felkockázott kecskesajtot tálra teszem, majd elkészítem a dresszinget. Az olívaolajat simára keverem a fehérborral és a tárkonyos mustárral, végül az előzőleg tálra halmozott finomságokra öntöm.