2011/02/05

Egyszerű túrós kuglóf



Szeretem a kuglófot, akár kelt, akár kevert tésztás. 
Ezúttal nincs bevezető szöveg csak a recept, mert a fiúk mindjárt elkészülnek az akváriumtisztítással, és ennek egyenes következménye, hogy mehetek lecserélni Buborék komplett ruházatát, mert valószínűleg már a zoknijából is folyik a víz, olyan lelkesen segít az apjának a pucolásban.

A recept még valami ezeréves Nők Lapjás nemtomhonnan van, úgyhogy fogalmam sincs már, mennyi benne az eredeti és mennyi az én változtatásom.

Hozzávalók:
25 dkg puha vaj
25 dkg átszitált finomliszt
25 dkg áttört tehéntúró
20 dkg kristálycukor
2 tojás
1 csomag sütőpor
1 teáskanálnyi citromhéj kivonat
1 csipet só
opcionálisan rumba/vízbe áztatott mazsola vagy egyéb aszalt gyümölcsök (nálunk a kicsi mindig kipöcköli mindenből, úgyhogy ezek sajnos nem játszanak)
egy kevés vaj, zsemlemorzsa és kristálycukor a forma kikenéséhez

Elkészítése:
A lisztet és a sütőport összekeverem és félreteszem.
A vajat habosra keverem a cukorral, egyenként hozzáadom az egész tojásokat, a sót, a citromhéj kivonatot és simára keverem a masszát.
Ezután kanalanként felváltva hozzáadom az előzőleg áttört túrót és a sütőporos lisztet.
A kuglófformát kivajazom, alaposan megszórom kristálycukorral elkevert zsemlemorzsával és beleöntöm a kész tésztát. (Azért szoktam kristálycukorral elkevert morzsával kiszórni a formát, mert így nem csak, hogy nem ragad bele a süti a formába, de egyúttal finom ropogós, kicsit karamellizált bevonatot is kap.)
Ezután 200 fokra előmelegített sütőbe tolom és tűpróbáig sütöm (kb. 30-35 perc). 
Rácson hagyom kihűlni és forró málna- vagy eperlekvárral, jelen esetben pedig vaníliás gesztenyelekvárral tálalom.


Ui.: Ha jól megnézzük a képet, látszanak rajta az apró fehér túródarabkák. Nyamm...