2011/01/23

Karácsonyi fatörzs helyett január 23.-i fatörzs (mogyorós piskótával és főzött tejszínes csokoládékrémmel)

Bár a fatörzs is a klasszikus karácsonyi édességek közé tartozik, nálunk ezúttal nem az ünnepekre készült, hanem ma délután. Semmi különös apropója nem volt, csak annyi, hogy mindkét fiú sütni szeretett volna, így Buborék (3 éves) kapta a mogyorós piskóta, Pomodoro (7 éves) pedig a főzött csokoládékrém elkészítésének feladatát. Nekem így könnyű volt, csak irányítani kellett, pontosabban szólva Embernek volt a legjobb dolga végül: neki csak az elfogyasztásban kellett segédkeznie, de szerencsére ez nem okozott neki különösebb problémát. :)
És ha már a fatörzsnél tartunk: Buborék anyuéktól többek közt egy faszállító (rossz az, aki rosszul olvassa! :)) autót kapott Karácsonyra, a kukásautó mellett most az a nagy szerelem; és a fiúk nagyot nevettek mikor meglátták, hogy a sütemény pont ugyanúgy néz ki, mint azok a mű farönkök, amikkel a kicsi játszik újabban. 
S hogy ne csak a kicsi járuljon hozzá a fotóhoz: a második képet Pomodoro készítette némi segédlettel ugyan, de kizárólag a saját elképzelései szerint. Szerintem egészen klassz lett, így megígértem neki, hogy felteszem a blogra, hadd lássa mindenki, milyen ügyesen fotóz (hogy ezt nem tőlem lesi el, az is tuti... :)).
És most ennyi bevezető után következzen maga a sütemény, ami egy végtelenül egyszerű, mégis ünnepi édesség, bármilyen nagyobb családi összejövetelen örülni fognak neki.

Hozzávalók:
A mogyorós piskótához:
6 tojás
6 evőkanál kristálycukor
4 evőkanál átszitált liszt
2 evőkanál őrölt pörkölt mogyoró
1 evőkanál olaj
1 csipet só

A tejszínes csokoládékrémhez (Bicsár Attila, az Alabárdos étterem séfjének receptje nyomán):
2 dl tejszín
20 dkg cukor
26 dkg vaj
10 dkg kakaópor
1 teáskanál vaníliakivonat

Elkészítése:
A piskóta:
Az egész tojásokat kihabosítom a cukorral és a csipet sóval, majd hozzáöntöm az olajat és az egészet simára keverem, végül kanalanként hozzáadom az előzőleg liszttel elkevert őrölt mogyorót. A tésztát sütőpapírral bélelt hagyományos gáztepsibe öntöm, majd 175 fokra előmelegített sütőbe tolom és aranyszínűre sütöm. (A piskótatészta rejtelmeiről és sütéséről bővebben itt.) Ha kész, a sütőpapírral együtt még forrón feltekerem és összetekerve hagyom teljesen kihűlni.

A krém:
A tejszínt, a cukrot és a vaj felét összeforralom, majd lehúzom a tűzről és hozzákeverem a kakaóport. Miután teljesen kihűlt, habosra keverem a maradék vajjal és a vaníliakivonattal.

Összeállítás:
A piskótát kicsavarom, óvatosan, hogy el ne törjön, lehúzom róla a sütőpapírt és megkenem a krém 2/3-ával. Újból feltekerem, ezúttal krémestül, végül kívülről bevonom a krém megmaradt 1/3-ával, és díszítésképp egy villával fatörzsmintákat húzok rá. Jól behűtve tálalom, vigyázat, rendkívül finom, de tömény édesség!