2010/10/23

Esti saláták

Bár az utóbbi időben a bejegyzésekből úgy tűnhetett, azért mégsem kizárólag édességet eszünk a nap 24 órájában. :) Sőt, vacsorára sosem. Estére legtöbbször valamilyen gyors salátát szoktam készíteni, no persze nem mindig ilyeneket, de az utóbbi pár alkalommal úgy éreztük, jár nekünk a kényeztetés.

Ezek itt egyszerűek, pillanatok alatt elkészíthetőek és az ízük...mmm.



Szűz saláta:

Hozzávalók (2 személyre):
5 dkg füstölt Virginia sonka (zelleres-mustáros pácban érlelt)
10 dkg pecorino sardo
10 dkg saláta mix (ebben volt rukkola, céklalevél és kétféle fodros saláta)
3 evőkanál kiváló minőségű extra szűz olívaolaj
2 teáskanál dijoni mustár
csipet só

Elkészítése:
A megmosott, lecsepegtetett salátára kézzel rászaggatom a sonkát, majd rákockázom a sajtot. 
Az olívaolajat, mustárt és a sót  alaposan elkeverem, majd a salátára öntöm. 
Frissen kisült kenyérrel tálalom.

Serrano-Gouda saláta:

Hozzávalók (2 személyre):
5 dkg jamon serrano
10 dkg 24 hónapig érlelt Gouda sajt
fél fej lilahagyma (kisebb)
10 dkg saláta mix (ebben volt rukkola, céklalevél és kétféle fodros saláta)
3 evőkanál kiváló minőségű extra szűz olívaolaj
fél lime leve
2 csipet só
egy kevés apróra vágott szárított chili

Elkészítése:
A fél fej lilahagymát hajszálvékony szeletekre vágom és egy csipet sóval megszórom, majd félreteszem, hogy egy kicsit megpuhuljon a sóban és az ereje nagy részét elveszítse (túl sokáig nem szabad sóban "áztatni", mert megkeseredik!). 
A megmosott, lecsepegtetett salátára kézzel rászaggatom a sonkát, majd rákockázom a sajtot.
Az olívaolajat, a lime levet, a chilit és egy csipet sót  alaposan elkeverek, majd az egészet a salátára öntöm. 
Végül rádobálom a megpuhult lilahagymát és tálalom.