2010/04/28

Fehérboros-tejszínes póréleves, ahogy Ember szereti

Valamiért úgy érzem, a tejszínes dolgokat mindig túl "csajosan" kezeljük. A tejszínes mártások, tejszínes húsok, tejszínes levesek úgy tűnik, sosem a férfiak szívének csücskei, és nem igazán tudom, miért. Tény, hogy a jó tejszínnek van némi édeskés alapíze, de szerintem ez közel sem kell, hogy azt jelentse, egy ilyen étel csak a nőknek jöhet be. 
A hagymalevessel meg aztán különösen mostohán bánnak a férfiak, pedig megfelelő arányokkal és fűszerezéssel kicsit sem tömény, nem tejzsíros, nem nehéz, hanem egy gyorsan elkészíthető, egyszerű és finom előétel. Nyilván nem elvárható, hogy mint egy kiadós bablevessel, ezzel is jóllakjanak, de a cél nem is ez. Szerintem egy fehérboros-tejszínes póréleves tökéletes és könnyű előkészítője lehet a második fogásnak. Ez itt az a verzió, amit Ember is szeret, úgyhogy, hölgyek, a leves tesztelve, lehet bátran az urak elé tenni és rászoktatni őket! :)



Hozzávalók (2 személyre):
1,5 póréhagyma
3 evőkanál vaj
5 dl zsíros tejszín
fél liter zöldség alaplé
2 dl száraz fehérbor 
fél citrom leve
só, bors
opcionálisan kakukkfű, rozmaring vagy egyéb zöldfűszer

Elkészítése:
A póréhagymát felkarikázom és megfuttatom a vajon. Vigyázni kell nehogy megpiruljon, a lényeg mindössze annyi, hogy kissé összeessen és igazán felszabaduljon belőle az aromája. 
Ezután felöntöm a zöldséglével, majd hozzáadom a fehérbort. Az egészet kiforralom, hogy a borban levő alkohol elpárologjon és csak az íze maradjon a levesben, majd a zsíros tejszínt hozzáöntve sürítem. Igazán jó tejszínnél semmi szükség nincs lisztes vagy krumplis sürítésre, pont megfelelő állagú lesz magától a tejszíntől is.
Végül a levest citromlével, sóval és borssal ízesítem, de ez csak egy alap, lehet hozzá adni egy kevés kakukkfüvet, rozmaringot vagy egyéb zöldfűszert is, kinek-kinek ízlése és kedve szerint.
Ezt a levest szigorúan tilos összeturmixolni, úgy szép, ha a tetején úszkálnak a megpuhult pórékarikák. Levesgyönggyel tálalom (házi levesgyöngy készítése valamikor később fent lesz az oldalon).

Ui.: Ami a fotót illeti: ha már lúd, legyen kövér. Ha ez egy csajosnak kikiáltott étel, akkor legyen hozzá csajos, kis virágos terítő is. :)