Tejlepény jó, tejlepényt szeretjük. Szívesen mondanám, hogy ezt az desszertet már ükanyáink is ismerték, de sajnos kötve hiszem, hogy az ükanyám valaha is evett volna mandarint. Ettől az apróságtól eltekintve a tejlepény alapverziójában valóban egy hagyományos falusi édesség, ami önmagában is nagyon finom, ám mint minden mást, ezt sem árt néha megbolondítani ezzel-azzal.
Péntek este munka után épp ez sikeredett, szerencsére a szombati vendégségben nem vallottam szégyent vele, sőt. :)
Hozzávalók (4 személyre egy 33x23 cm-es tepsihez - már ha jól mértem :)):
1 liter zsíros tej
5-6 tojás (5, ha normál méretű, 6, ha kisebb fajta)
20 dkg átszitált finomliszt
25 dkg áttört tehéntúró
10 dkg kristálycukor
1 rúd vanília kikapart belseje
6-7 db mag nélküli mandarin
4 evőkanál méz
Elkészítése:
Az egész tojásokat habosra verem a kristálycukorral, hozzáadom a vaníliát, a túrót, és alaposan elkeverem.
Ezután folyamatos keverés mellett felváltva hozzákanalazom a lisztet és a tej egy részét egész addig, míg a liszt el nem fogy.
Ha szép egyenletes textúrájú a tészta, akkor apránként hozzáöntöm a maradék tejet.
Egy kifejezetten folyós masszát kapok, amit magas falú, sütőpapírral bélelt tepsibe öntök, majd 240 fokra
előmelegített sütőbe tolok.
Miközben a lepény sül, mézen megkaramellizálom a mandaringerezdeket vigyázva, nehogy a gerezdek hártyája megsérüljön, mert akkor kifolyik a gyümölcs leve és nem lesz mit karamellizálni. :)
Amikor a tészta teteje már nem folyós, kissé hártyás, óvatosan rászórom a karamellizált mandaringerezdeket, hogy azok egy kicsit belesüllyedjenek a tésztába, majd készre sütöm a lepényt. A lepény akkor jó, ha a teteje felhólyagosodik, majd a sütőből való kivétel után a hólyagok összeesnek, a lepény állaga pedig kifejezetten remegős, pudingszerű.
Megvárom míg teljesen kihűl, majd 10 nagy szeletbe vágom a lepényt és legalább egy órára hűtöbe teszem. Onnan kivéve vízzel higított forró narancslekvárral fogyasztható. (Nekünk most házi sárgabarack lekvár volt sajnos csak itthon, de azzal sem megvetendő. :))