2010/05/25

Tapas minden időben

Nem akarok túlzásba esni, de a tapas valószínűleg a világ egyik legjobban kitalált "gyorsétele". Nincs jobb, mint ebédidőben beszaladni egy tapas bárba, kikérni egy-két féle fogást és friss kenyérrel kitunkolni még a szaftját is, mielőtt újra felvesszük a városi ritmust és tovább rohanunk mindennapos apró-cseprő ügyeinket intézni. Meleg nyári estén pedig igazán romantikus összebújni a bár egy csendes, sötét zugában, és egy üveg bor mellett egymás szájába dugdosni az apró falatkákat, miközben az asztal alatt párunk kezét szorongatjuk (persze csak azért, nehogy ő férjen hozzá előbb a kis tálkákban rejlő finomságokhoz :)).

Sok ilyesfajta bár sajnos (még) nem létezik itthon, de miután tapast rendkívül egyszerű készíteni és szinte bármiből megtehetjük, ezért érdemes néha otthon is nekiállni és összedobni 2-3 félét vacsorára. Például ilyeneket (a receptek mindegyike két személyre szól).

Kolbászos:

Hozzávalók:
10 dkg jó minőségű paprikás kolbász (chorizo, ha van)
5 dkg jó minőségű füstölt szalonna
1/4 fej vöröshagyma
2 nagy gerezd fokhagyma
4 db hámozott paradicsom
só, bors, oregano

Elkészítése:
A kolbászt és a szalonnát falatnyi darabokra vágom és egy kevés zsírt kisütök belőle. Addig sütöm csak, hogy semmiképp se töpörödjön össze, mindössze egy kissé megpiruljon és legyen egy kevés paprikás zsír a lábaska alján. Ezután hozzádobom a durvára vágott vagy kockázott vörös- és fokhagymát, majd beleteszem az apróra vágott paradicsomot, a fűszereket, és pár percig főzöm, hogy a paradicsomtól kellő mennyiségű szószt kapjon a tapas. Forrón tálalom.

Fokhagymás-chilis rákfalatkák:

Hozzávalók:
6 evőkanál extra szűz olivaolaj
3-4 nagyobb gerezd fokhagyma
15 dkg rákhús (apróbb egész garnéla vagy darabolt rákolló-hús)
1 db szárított chilipaprika
só, bors

Elkészítése:
Az olivaolajban kissé megkapatom a rákokat (pár másodperc az egész, hogy még roppanós maradjon), hozzádobom az előzőleg apróra vágott fokhagymát és chilit, végül sózom, borsozom és forrón tálalom.

Vegetáriánus tapas:

Hozzávalók:
8 dkg kapribogyós vegyes sajt (a vegyes sajt azt jelenti, hogy tehén-, kecske- és juhtej keverékéből készült)
8 dkg fokhagymával töltött olivabogyó
5 db szardellafilé
pár csepp extra szűz olivaolaj (opcionális)
pár csepp limelé (opcionális)

Elkészítése:
Az összes hozzávalót falatnyi darabkákra aprítom, összekeverem és tálalom. Aki szeretné, közvetlenül tálalás előtt meglocsolhatja még pár csepp extra szűz olivaolajjal és/vagy limelével, a lényeg, hogy ezt valóban csak tálalás előtt tegyük meg, ne ázzon el a sajt és a szardella.

Mindegyik tapast friss, ropogós kenyérrel (hagymással, olivással, mikor hogyan) fogyasztjuk, és mindegyik szaftját szorgalmasan tunkoljuk, tunkoljuk és tunkoljuk.