2010/03/16

"Én legutóbb a papagájaimnak adtam..."

- jegyezte meg Ember amikor meghallotta, hogy (többek közt) kölest kéne ennie. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy amint előbújnak az első hóvirágok és a felhők mögül előbukkannak a koratavaszi napsugarak, rögtön megpróbálkozom valami olyan tavaszi-nyári zöldséggel, aminek jó eséllyel még semmi íze nincs, de azért hátha. Ezúttal sikerült még jól is választani, egészen szép, fiatal spenótot kaptunk a piacon. Mi (na jó, főleg én) kissé spenót-fetisiszták vagyunk, nagyon szeretjük tejszínnel főzeléknek, húsokba tölteléknek, de bébiként salátába is. És miután múlt héten vettem kölest – még mindig az egészséges életmód jegyében és nem, nem papagájoknak –, volt otthon egy egész csirke is, így a szombati ebéd ezúttal ez lett.

A csirkét egészben ropogósra sütöttem cserépedényben, de lehetett volna belőle grillcsirke is, vagy csirke helyett egész kacsát is készíthettem volna. Ez utóbbival talán még finomabb is lett volna, de most csirke volt kéznél. A lényeg, hogy a húsneművel nem akartam túl sokat vacakolni és ennél az ételnél nem is érdemes, sóval, borssal, fokhagymával süssük meg egészben, a hangsúly ezúttal úgyis a köreten van.

Spenótos-juhsajtos köles

Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg friss spenót
25 dkg juhsajt (én gomolyát használtam)
10 dkg köles
1 evőkanálnyi vaj



Elkészítése:
A kölest sajátjához képest kb. háromszoros mennyiségű vízben feltettem főni. Míg megpuhult (nagyjából 10-15 perc), az enyhén sózott spenótleveleket vajon megfonnyasztottam, majd hozzádobtam az előzőleg felkockázott juhsajtot, végül a kész kölest. Addig kevergettem, míg a juhsajt megolvadt és a kölessel együtt kicsit lepirult. Aki szereti, némi apróra vágott fokhagyma hozzáadásával tovább fokozhatja az ízélményt. :) Gyorsan elkészíthető, hagyományos köret.
A kölestől egyébként nem kell tartani, sokkal egyszerűbben használható mint a rizs akár így, köretként, akár salátaként, de még az olyan ételekbe is, mint pl. rakott kel vagy rakott zöldbab. Az íze sokkal erőteljesebb, így a vele készült étel is finomabb lesz, és nem utolsó sorban az egyik legegészségesebb gabonafélénk. Részletekbe (tápanyagtartalom stb.) nem bocsátkoznék, tessék utánaolvasni, számtalan előnyös tulajdonsága van, de mindegyik közül az egyik legfontosabb, hogy nagyon finom. :)