2010/04/11

Egy igazi férfidesszert - chilis-lime-os brownie

A desszert alapja adott volt, maradt ugyanis egy kevés friss zöld chili még múltkorról, de úgy éreztem, valahogy semmilyen sós ételbe nincs kedvem beletenni, kizárásos alapon maradt tehát az édesség. Vagy mégsem annyira édesség?

És ekkor "ihletet merítettem". Szemtelenül és mégsem. Az ötletem kiindulópontja ugyanis Nigelláé volt, az ő "alap"-brownie-ját felülmúlni ugyanis szerintem lehetetlen. Felülmúlni nem is kell, de variálni lehet. Még csak nem is túl bonyolultan, épp csak annyira, hogy egy nem édesszájú férfiembernek is tökéletesen megfeleljen: határozott, nem túl édes, kicsit pikáns desszert legyen belőle. És lőn.

Hozzávalók:
37,5 dkg jó minőségű étcsokoládé (legalább 65%-os)
37,5 dkg szobahőmérsékletű vaj
3,75 dkg porcukor
22 dkg liszt
6 tojás
1 evőkanál vaníliakivonat
1 teáskanál só
2 kisebb friss zöld chili
1 lime leve és reszelt héja
opcionálisan lime- vagy citromsorbet a tálaláshoz

Elkészítése:
A sütőt 180 fokra előmelegítem, majd hozzálátok a sütemény elkészítéséhez.
A tojásokat, a cukrot és a vaníliakivonatot tálba öntöm és robotgéppel addig keverem, míg a massza nagyjából kifehéredik (némi sárgás színezete azért mindig marad). 
Közben vízgőz felett felolvasztom a csokoládét, belekeverem a vajat, a reszelt lime héjat, az apróra vágott chilipaprikát és a lime levét. Kevergetem mindaddig, míg szép fényű, homogén "öntetet" kapok. 
Ezután hagyom kicsit hűlni, majd lassan, fokozatosan hozzáöntöm a kifehéredett tojásos masszához; legvégül pedig az egészhez kanalanként hozzákeverem az előzőleg sóval elegyített lisztet.
A kész tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm és az előmelegített sütőben pontosan 25 percig sütöm. Egy perccel sem tovább, különben túlsül. Végül még forrón tálalom, ez utóbbit szerintem kizárólag lime- vagy citromsorbet-val szabad megtenni. :)

Van néhány mániám, számomra nem csak az ételek íze és illata, de színe és állaga is fontos. Ez a tészta nyers és kész formájában is egyszerűen álomszép. Nyersen csodálatos, fényes, egyenletes textúrájú, sülten pedig kívül roppanós, belül kissé lágy, néhol még folyós is, szemetgyönyörködtető látvány. 

Update: Nem csak forrón és fagyisan jó, teljesen kihűlve a chili kicsit jobban érződik rajta, egy bögre tejjel reggelire még gyerekeknek is tökéletes. Meg felnőtteknek is. :)