2010/04/08

Végre spárga szezon!




A városi tavasz ismérvei: langyos szellő, lágy napsütés, ballonkabát, szoknya-körömcipő, gyerekzsivajtól hangos játszótér, ibolyák a parkban, szendvicsebéd a padon, turisták a Bazilika előtt, nyitott ablak munka közben, medvehagymás reggeli és spárgás vacsora. A tavasz egyszerű és simogatja a lelkem. 
Mint ahogy ez a vacsora is, de azért csak óvatosan vele, követeli a bort!

Borskéregben sült szűzérmék vajban sült spárgával

Hozzávalók (2 személyre):
egy egész sertés szűzpecsenye (kb. fél kiló)
fél kiló zöld spárga
2 teáskanálnyi vaj
1 teáskanálnyi nádcukor
4-5 evőkanál szemes bors
1 evőkanál olivaolaj (a serpenyőben sütéshez)

Elkészítése:
A spárgát megtisztítom (ez a főzés legmacerásabb része), tepsibe teszem, majd rácsepegtetem az olvasztott vaj, a nádcukor és egy csipet só keverékét. Ezután 220 fokra előmelegített sütőbe tolom, ahol kb. 15 perc alatt roppanósra puhul (aki ennél puhábban szereti, 5 perccel tovább hagyja a sütőben). 
Közben elkészítem a borskéregben sült szűzérmét. A borsot mozsárban darabosra töröm, kiöntöm egy deszkára, elegyengetem, majd az előzőleg megsózott szűzpecsenyét alaposan megforgatom benne. Fontos, hogy semmiképp se finomra őrölt borssal dolgozzunk, hanem szemes borsot zúzzunk darabosra, így sokkal karakteresebb, határozottabb íze lesz a húsnak és látványra sem utolsó. Még egy trükk: a bors könnyebben megtapad a húson, ha a szűzpecsenyét előzőleg kicsit megnedvesítjük. Miután egyenletesen beborítottam borssal a húst, kb. 2 cm vastag szeletekre vágom, és az éppen csak kiolajozott serpenyőben kb. 5 perc alatt készre sütöm. Akkor jó, ha az érmék szélén a bors ropogósra sül, de a hús középen rózsaszínű marad. (Ez utóbbit a fotón kicsit se sikerült láttatni sajnos.)

5 megjegyzés:

Diabolo írta...

De jó is annak akinek ablakos munkahelye van:-)

Diabolo írta...

A spárgát kipróbáltuk, finom lett. Annyira finom lett, hogy párocskám csak annyit jegyzett meg, hogy miért is nem eszünk gyakrabban spárgát?
Talán az egyszerűsége teszi olyan nagyszerűvé. Nálunk speciel kék sajtos mártogatós volt otthon hozzá, ezzel pedig felfedeztük ennek az ételnek az erotikus oldalát is:-)

Névtelen írta...

Így igaz, végre spárga szezon.
Klassz a recept, ízlett nagyon így elkészítve.

Névtelen írta...

Bocs előre is ha hülye a kérdés,de a spárgát mennyire kell megpucolni? Az ok, hogy az alját le kell vágni, de az oldalát megkapirgálni, hámozni...stb? Vagy csak jól megsúroljátok?

Padlásszoba írta...

Diabolo:
A kéksajtos mártogatós is tényleg klassz lehetett hozzá. Spárga jó, spárgát szeretjük, finom, szexi és még egészséges is. Ritka kombináció. :)
Nételen:
Örülök, hogy ízlett. :) Ami a pucolást illeti: igen, talpa levág, a kapirgálás illetve hámozás a frissességétől függ. Ha nagyon vékony és zsenge, akkor igazából nem is kell vele semmit csinálni (de ez nagyon ritka), ha kicsit vastagabb, akkor én krumplihámozóval óvatosan végigfutok a szárán úgy, hogy a csúcsát meg ne sértsem.