2010/08/29

Születésnapi Túró Rudi torta

Így jár az ember, ha szülinapi ajándéknak viszi a tortát, viszont elfelejt fényképezőgépet vinni az ünnepségre hogy megszelve lefotózza, így csak otthon, közvetlenül indulás előtt (lett) volna némi esélye szépen lefényképezni a finomságot, de akkor elállítódott a gép és már nem volt idő a visszaállítására. Viszont aki némileg képes függetleníteni magát a fotótól :) és rászánja magát a torta elkészítésére, az garantáltan nem fog csalódni.

A torta ugyan Ember húgának születésnapjára készült, de amit nálunk mindig figyelembe kell venni, az a vakarcsok ízlése, ami nekik végső soron nem rossz biznisz, hiszen ez azt jelenti, hogy mindenki csak olyan süteményt és tortát kap minden létező alkalomra, amit ők imádnak. Így történhetett, hogy egy felnőtt nő harmincixedik (J., nem írom le, jó? :)) születésnapjára Túró Rudi torta készült.

Nagy előnye, hogy sütést nem igényel, így abszolút kezdők is könnyen elkészíthetik, illetve hogy több részletben is elkészíthető, a "szünetekben" pedig nyugodtan rohangálhatunk ajándék után az ünnepeltnek, ha meg már megvan, csomagolhatunk. 
Az alapötlet Flat-cat-től származik, de őszintén szólva nekem még a zselatinnal sem volt kedvem szórakozni, így változtattam rajta egy keveset. Az én verzióm kétrétegű, alul egy tömörebb túrós krém, felül egy könnyű tejszínhabos réteg csábítja nassolásra nem csak a születésnapost.

Hozzávalók:

A tésztához:
40 dkg keksz (nálam Győri Édes Zabfalatok)
10 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj

A túrós réteghez:
25 dkg natúr sajtkrém (nálam Philadelphia)
50 dkg félzsíros tehéntúró
1 citrom vagy lime reszelt héja
1 rúd vanília
kb. 10 dkg porcukor (ízléstől függően)
10 dkg étcsokoládé

A habos réteghez:
2 dl habtejszín
1 evőkanál porcukor
habfixáló por

A díszítéshez:
kakaópor

Elkészítése:

Tortaalap:
A keksz felét késes robotgépben finomra őrlöm, majd bekeverem az előzőleg felolvasztott étcsokoládéval és a szintén felolvasztott vaj felével. A masszát a tortaforma aljára egyengetem és hűtőbe teszem.

Túrókrémes réteg:
A túrót krémesre töröm, majd simára keverem a sajtkrémmel, a pocukorral, a reszelt citromhéjjal, a vaníliarúd kikapart belsejével. Ha már homogén a massza, hozzákeverem az apróra tördelt étcsokoládét. Úgy a legfinomabb, ha a túrós krémben néha határozottan rá tudunk harapni egy-egy étcsokoládé darabkára. A krémet az előzőleg megszilárdult tortaalapra kenem és kis időre mehet is a félkész torta a hűtőbe.

Köztes réteg:
A keksz másik felét is finomra őrlöm, majd bekeverem az olvasztott vaj maradékával és a túrókrémre egyengetem. Az egész mehet vissza a hűtöbe.

Habos réteg:
A tejszínt habbá verem a porcukorral és megfelelő mennyiségű habfixálóval (ez fixáló-függő), majd rásimítom a köztes kekszrétegre. A tetejét megszórom natúr kakaóporral, és a már elkészült tortát kb. 3 órára behűtöm. 
Garantált, hogy nem csak a gyerekeknek fog ízleni. :)

2 megjegyzés:

Némó írta...

Hát ez valami szuper édesség. Szerintem egy darabig minden családi szülinapra ezt készítjük el.
Köszi, hogy megmentetted a hétvégi banzájt:)

Padlásszoba írta...

Örülök, hogy ízlett, egészségetekre! :)