2010/09/14

Rizs-frász

Nem leszek álszerény, mert azt utálom. Rokonaim, ismerőseim, barátaim és saját magam szerint is jól főzök. Igényes, jó minőségű alapanyagokból, jó érzékkel, lelkesen és új ízekre, új technikákra nyitottan. Egy háziasszonytól szerintem ez a maximum, és bár nagy álmom, hogy részt vehessek valami komolyabb (értsd: többéves) szakács- vagy cukrászképzésben, egyelőre ez nem látszik megoldhatónak.
Viszont egy-két teljesen triviális dologgal nem boldogulok. Ezek egyike a rizsfőzés. És most lehet nevetni. :) Mert tényleg. Nem tudom, okoz-e ez gondot más számára is, de én már kínomban nevetek rajta; kis túlzással előbb tudok végigfőzni egy tízfogásos exkluzív menüsort, mint normális rizst készíteni. Nem véletlen, hogy szinte sosem eszünk rizst, amikor valamihez rizs kellene, akkor bulgurral, kuszkusszal, hajdinával és kölessel helyettesítek, ez utóbbiakat tényleg szeretjük, egészségesek, és nem utolsósorban semmi gondom az elkészítésükkel.

Múltkor egy tévében látott gasztroműsor kapcsán (sütit sütöttek épp) felszisszentem, hogy mi ez a fene nagy misztérium a piskótasütés körül, mikor az aztán a legegyszerűbb dolog a világon. Mire ember óvatosan megjegyezte, hogy talán másnak ez ugyanakkora gondot okoz, mint nekem a rizsfőzés… Talált.

Bármit, ami normál háztartási keretek közt megfőzhető, megfőzök, megsüthető, megsütök. A rizs nem megy. Kínos. Pedig a rizs minőségével baj nem lehet, rosszat nem veszek. A hiba az én készülékemben van. Túlsózott/ragacsos/vizes/túlfőtt, lehet válogatni, ezek „sikerültek” eddig. Úgyhogy elérkezett a segítségkérés pillanata.



TI HOGY A BÁNATBA FŐZITEK A RIZST? (Zacskós nem játszik.) Várom az ötleteket, hogy ízletes, illatos, kívül puha, belül még kissé roppanós rizst tehessek életemben először az asztalra.

(Fotó innen.)

18 megjegyzés:

Anikó írta...

Én kétféleképpen szoktam főzni.
Vagy úgy, mint a tésztát, tehát bő sós vízben egy bögrényi rizst, ha puha leszűröm, leöblítem és tálalom.
Vagy úgy, hogy egy bögrényi rizst kevés olajon megpirítok.Ez 2 perc, majd felöntöm 3 bögrényi vízzel, sózom, borsozom, petrezselymet szórok rá, résnyi helyet hagyva, lefedem és amikor kilátszanak a rizsszemek elzárom a lángot, telejesen lefedem és 10-15 percig úgy hagyom. Tálalásnál pergős rizsszemek vannak. A pirítottnál kicsit szaftosabb egy gondolatnyit, mint a másiknál , ott az szárazabb.Ennyi, nem egy ördöngősség. Jó próbálgatást.

Jade írta...

Én gyakran főzök rizst, így:
egy nagyobb teflonban, kevés olajon megpárolok kb fél hagymát apróra vágva (néha hozzáreszelek egy fél répát, apró lyukú reszelőn), majd 1 csésze rizst adok hozzá, megforgatom. Kb 1 perc múlva felöntöm 2 csésze forrásban levő vízzel, 1/2 tk ételízesítőt és borsot adok hozzá. Lefedem és alacsony lángon főzöm, keverés nélkül, amíg majdnem elfőtte a levét. Ekkorra már megpuhultak a szemek, lezárom alatta a lángot és lefedve hagyom még 1o-15 percig, hogy magába szívja a megmaradt nedvességet. Ezután fakanállal fellazítom, vagyis összekeverem. Nem ragacsos, nem túl puha, a sargarépa pedig különlegesen finommá teszi.
Sok sikert, remélem megtalálod a számotokra megfelelő receptet :)

A Kifőztük 5. számában is van egy jó rizsfőző recept. :)

Marika63 írta...

Én nem vacakolok vele sokat. A rizst egyszer átmosom, forró vizet teszek rá, hogy jól ellepje, sózom, kb. 3-4 kanál étolajat öntök rá és addig főzöm, amig a víz fele elpárolog. Utána fedőt rá, és átpuhul, nem ragad össze.

Bori írta...

Üdv a klubban, én is elég tragikus rizsfőző vagyok, míg mást mindent egész tűrhetően megcsinálok. Amióta itt élünk, Berlinben, felfedeztem olyan rizset, ami nem zacskós, de mégis egyszerűbb elkészíteni, mint ahogy én hagyományosan "tanultam". Csak bele kell rakni forrásban lévő vízbe, kevergetni néha, és elvileg 10 perc alatt készre fő. Ezzel mindig sikerült mostanság. Esetleg nézz szét vmelyik nagyobb szupermarketben, hátha látsz ilyet. Én pl. basmati rizset is így csinálok, és nagyon finom. De majd még olvasom, hogy a többiek mit írnak :-)

duende írta...

Kell egy teflonos edény. Megmosod a rizst nagy szűrőben, csap alatt, folyó vízzel, majd jól lecsepegteted.
A teflonos edénybe olajat teszel - 1 bögre rizshez 2 evőkanállal - és hagyod felmelegedni. Mikor forró, hozzáteszed a rizst. Addig kevergeted, míg a szemek áttetszővé válnak és egymástól elválnak, szétperegnek. (Mert eleinte összeragadhatnak.)
Mikor ez megvan, felöntöd dupla mennyiségű vízzel, mint amennyi a rizs volt. Ha több vizet adsz hozzá, kásaszerűen puha lesz, ha kevesebbet, akkor meg száraz és kemény, nem puhul be rendesen. Lehetőleg forrásban lévő víz legyen. Megsózod (Ha ilyen teljesen ala natúr rizst készítek, akkor 2 szem szegfűszeget is beledobok. Nem érezni az ízén a rizsnek, de valahogy finomabb, illatosabb lesz a végeredmény.), és a tűzhely legkisebb lángjára átteszed, oda is kis lángra és fedőt teszel rá. Tehát csak éppen pötyögjön a fedő alatt - forrjon, de csak pötyögjön. Körülbelül 10 perc múlva elzárod alatta a lángot, de a fedőt rajta hagyod. Még 10-15 percig, hogy a gőzből is be tudja a maradék vizet szívni a rizs. És kész.
Nem szabad megkeverni, mert a rizsben kis gőzcsatornák alakulnak és azt nem szabad szétkeverni. Egyszer alákukkanthatsz a fedőnek, akkor kell lezárni, mikor már csak félujjnyi víz van a rizs tetején. Tehát nem szabad addig főzni, amíg az összes vizet beszívja, mert akkor ragacsos, kásás lesz.
Röviden ennyi. :) Ha ezeket betartod lépésről-lépésre, isteni rizst kapsz végeredményül. Pergős, de nem száraz, nem ragacsos, nem kásás - pont jó lesz. :)

Piszke írta...

Sajnos erre a kérdésre nem tudok jót válaszoni :( :)) A legdrágább rizst is el tudom rontani, sőt még a spéci előfőzöttet is.

jókaja írta...

Úgy látom nálunk csak készül kuktában (húztam bukósisakot, dobálhatjátok a köveket :-)
Kevés olajon addig pirítom, amíg az eleinte áttetsző szemek kezdenek fehérré válni. Ekkor sót rá és egy bögrényi rizshez két bögre víz.
Fedő rá, szuszogást megvárni, két perc szuszogás után lezárni.
15-20 perc alatt leereszti a nyomását, addigra pont meg is puhul és az összes vizet felszívja.
Lehet az olajon előtte hagymát párolni, felöntés előtt kurkumával gyönyörű sárgára színezni...
kaptam már olyan rizst, amit egyszerűen nem lehetett puhára főzni, bármit csináltam vele, ropogós maradt :-(

Padlásszoba írta...

Köszönöm szépen mindenkinek a tanácsot, őszintén mondom, valóban hasznosak és ki is fogom próbálni őket egytől egyig. Lehet, hogy őrültségnek hangzik, de jelenleg körvonalazódik a fejemben egy olyan hétvégi nap, amikorra beszerzek 5-6 fajta rizst és leírásaitok alapján végigpróbálgatom mindet, mindegyik elkészítési móddal. Még egyszer köszönöm!

Padlásszoba írta...

Bori, Piszke, abszolút megértelek titeket, és jó tudni, hogy nem vagyok egyedül az univerzumban. :)

Kata írta...

A lányok már leírták, ahogy én is készítem. Egy dologra figyeljél még oda, ha több fajtát próbálsz majd: a normál rizsekhez kell a dupla mennyiségű víz, az előfőzöttekhez csak másfélszer annyit tegyél!

zé.nó írta...

jázmin rizs, kis vajon (mosás nélkül) átforgatjuk, majd egy bögrényi rizst egy és egy negyed bögre forrásban lévő vízzel felöntünk, sózzuk, megkeverjük, majd kb tíz percig kis lángon lefedve főzzük, szigorúan keverés nélkül. ez azért fontos, mert a keveréstől kioldódik belőle a keményítő (amennyire tudom) és egy ragacsos masszát kapunk a végén. a tíz perc után (néha nyolc perc is elég, ahogy elfő a víz) levesszük a tűzről, és további tíz percig + konyharuha alatt hagyjuk párolódni. aztán fedő le, villával átkever, hogy a gőz távozhasson. szerintem elronthatatlan és garantáltan egyszerű. szakács ismerőstől tanultam, azóta mindig összejön, pedig előtte gyors rizsen éltünk, pfujj! :))

Padlásszoba írta...

Kata, enn, nektek is köszönöm, mostmár tényleg összekapom magam rizs-ügyben, nincs mese. :)

Vali írta...

Szia!
Én rizsfüggő vagyok amihez csak lehet rizst készítek Önmagában is szeretem, főleg amióta a Metroban felfedeztem a basmati rizst(ennek a rizsnek IZE van). 5 kg-os kiszerelésben lehet kapni, de ez a mennyiség lányommal megosztva 2 hónapra elég.Persze használok másfajtát is, de köretnek csak ezt.
Én a rizs főzéssel gondoltam egyidőben, hogy mit lehet azon elrontani, úgy ahogy Te a piskótáról gondoltad.
Ahogy én készítem, bár már leírták többen is.
1 bögre rizst 2 kanál olajon kicsit megpirítok, kb. 2 perc, felöntöm 2-szeres forró vízzel, sózom, lefedem. Amikor a már beszívta a nagy részét a víznek, elzárom a gázt és a fedőre még egy konyharuhát teszek.
Sok sikert.

Padlásszoba írta...

Szia, Vali! Köszönöm, próbálkozom. :)

Lipodresch írta...

Szia
Én is egy csésze rizs két csésze vízzel készítem. (férjem kicsit kevesebb vízzel.

Olaj rá a rizs kicsit kavargatom míg kifehéredik. Felöntöm sózom és hamar lekapcsolom alatta a gázt, vagy takarékra veszem.

Én most egy ragacsos rizst szeretnék elkészíteni (így találtam rád)annak keresek jó kis receptet.

Jaj és köretnek a basmati rizs nagyon finom valóban! Férjemnek is az a kedvence, de nálunk általában ő is készíti el a rizst mert ebben ő a jobb! :)

Lipodresch írta...

Nos továb kutatgattam ragacsos rizs témában és találtam egy ilyen remek szösszenetet! Gondoltam hasznát veszed!

http://buvosszakacs.blog.hu/2007/07/13/nepek_rizsei

Padlásszoba írta...

Köszönöm szépen, mindenképpen elolvasom! Sajnos azt a rizsfőzős-tesztelős hétvégi napot még azóta sem sikerült egyébként összehozni, de a téma nincs elfelejtve, fent van a terveim listáján egy tesztnap.

Padlásszoba írta...

Lipodresch, bocsánat, neked szólt az előző válasz, csak véletlenül lemaradt a megszólítás. :) Ha ráérsz és lesz kedved, számolj majd be (akár itt a blogon kommentben, akár privát mailben), hogy hogy sikerült a ragacsos rizs, mihez készítetted és hogyan, kíváncsi vagyok rá!