2010/05/02

Chili con carne

A chili con carne eredetéről és autentikus elkészítési módjáról külön posztot lehetne nyitni afféle építő jellegű vitafórumként. Sem az étel származási helye, sem születésének ideje, sem eredeti főzési módja nem egyértelműen meghatározható. Az évszázadok során szájhagyomány útján, egyfajta népmeseként terjedtek a húsos chilit övező legvadabb legendák, az egyik szerint például egy apáca álmában jelent meg előszőr a receptje, egy másik szerint az USA déli államainak börtöneiben készítették először, és így tovább.
Tény, hogy ma is sok vita van arról, vajon mennyire köthető az étel kizárólag Mexikóhoz, vagy mennyire csak a mai Egyesült Államokhoz (természetesen a bevándorló mexikóiak hatására); sok déli állam, köztük Texas és Arizona verseng leginkább a kitüntető "itt készült az első chili con carne" cím elnyeréséért.
És akkor még mindig csak a helyszínről szól a vita, arról még szó sem esett, hogy vajon kié lehetett az első recept és milyen is volt az. Hányféle hús volt benne? Volt benne sertés is vagy csak marha? Kellett-e bele kukorica? Vajon kávéval vagy barna sörrel készült-e, esetleg csak sima vízzel? Kellett-e bele citrom, és melyik fajta chilipaprikát használták hozzá? És egyáltalán, miért csak chili con carne-ról beszélünk, mi van a chili sin carne-val, vagyis a hús nélküli chilis babbal, azt valóban csak azok a szegények ették, akinek húsra már nem futotta?

Szerintem órákig el lehet vitatkozni az étel eredetéről vagy annak autentikus elkészítési módjáról, de minek. Főzze mindenki úgy, ahogy neki jól esik és ahogy neki ízlik, én például most így. Azért írom, hogy most, mert a chili con carne tipikusan azok közé az egytál ételek közé tartozik, amelyeket kétszer ugyanúgy nem lehet elkészíteni. Hangulattól függően hol a hústípus változik, hogy a kesernyéssége, hol a chili mennyisége, hol a lime-é vagy épp a hagymáé, kétszer egyformán sosem készül. Szombaton így készült.

Hozzávalók (kb. 6 személyre):
50 dkg vörösbab (1 éjszakára előáztatva)
60 dkg marhahús
2 közepes vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
4 evőkanál olivaolaj
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál koriander
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
2-3 db. friss jalapeno paprika
1-2 db. szárított chilipaprika
6-7 db. közepes hámozott paradicsom
5 dl barna sör
kb. 1-1,5 liter víz (legjobb a bab áztatóvize)
4 teáskanál barna cukor (nekem most barna cukor és melasz keveréke volt itthon)
1 kisebb lime leve
1 evőkanál kukoricaliszt
só, bors

Elkészítése:
A vörös- és a fokhagymát durvára vágom, és megfuttatom az olajon csak annyira, hogy üveges legyen, de ne kezdjen el pirulni. Ezután hozzádobom az apróra vágott jalapenot, majd sorban a fűszereket: a köményt, a koriandert, a gyömbért, a felaprított szárított chilit és legvégül a fahéjat. Pár percig alacsony lángon kevergetem, hogy felszabaduljon a fűszerek aromája, majd beleöntöm a felkockázott hámozott paradicsomot és addig főzöm, míg az olaj feljön a "szósz" tetejére (kb. 4-5 perc).
Közben a kb. 1,5x1,5 cm-esre felkockázott marhahúst teflonedényben zsiradék nélkül kicsit kifehérítem, hogy a későbbi főzés során az értékes levek ne illanjanak el belőle, hanem zamatos, szaftos maradjon majd a kész hús. Nem mindig szeretem a chili con carnét darált hússal készíteni, ahogy most sem tettem, van amikor jobban esik, ha külön is érzem a húst a számban; szerintem nem tesz rosszat a végeredménynek kicsit sem, persze ez megint csak kedv és idő kérdése.
Amint a húskockák kaptak egy kis fehéres-szürkés kérget, beledobom őket a fűszeres-paradicsomos szószba, majd az egészet felöntöm barnasörrel, sózom, borsozom, lime-levezem, és feltétlenül megkóstolom, hogy a sörtől mennyire lett keserű. Ennek megfelelően teszem hozzá a barnacukrot, ez utóbbi mennyiségére aranyszabály nincs, függ a sör típusától, minőségétől; és persze nem csak sörrel lehet színt és aromát adni az ételnek, lehet például csak kávét, vagy akár fele-fele arányban sört és kávét adni hozzá. 
Ha a hús félig megfőtt, hozzáöntöm a babot, a vizet vagy áztatólevet, legvégül beleszitálom a kukoricalisztet és az egészet készre főzöm. (Ezesetben a kukoricaliszt nem elsősorban sürítési célt szolgál, besűrűsödne az étel magától is, de minimális liszthasználati szokásom ellenére a húsos chilibe szerintem az íze miatt kell egy kevés.)
Tejföllel, chilivel, lime-mal vagy csak simán magában tálalom; nekem a chili con carne alapvetően egytál étel, de aki szeretné, adhat mellé köretként rizst vagy bulgurt is.

Nincsenek megjegyzések: