2010/05/24

Ronda és finom - puffasztott rizses-túrós-csokoládés szelet

Mit csináljon az ember lánya, ha pár napja kissé szét van csúszva és teljesen elfelejti, hogy Pünkösd vasárnap és hétfőn zárva vannak a piacok és a szupermarketek,  és - miután hétfőre tervezte a nagybevásárlást - gyakorlatilag szinte minden olyan alapanyagból kifogyott, amiből édességet lehet gyártani? Édességet márpedig kell gyártani, ez nem is lehet kérdés. 

Olyankor bizony előveszi a gyerekek Húsvétra kapott - és amúgy soha el nem fogyó - csokinyulait és kivégzi őket. Így utólag belegondolva ronda vég lehet a forró fürdőben történő felolvadás, de ez van. Más megoldás nem lévén anyám lánya annak rendje és módja szerint kitúr minden használható és/vagy lejárat közeli holmit a szekrényből és abból próbál valami ehetőt varázsolni. Ezúttal ez a rendkívül ronda és ragacsos finomság lett vége, szerintem igazán nemes célt szolgált a csokinyulak megmurdálása.


Hozzávalók (4 személy részére):
110 gr Kinder csokoládé (azért ennyi, mert ennyit tesz ki két Kinder nyuszi :))
100 gr tejcsokoládé
3 szelet enyhén sós puffasztott rizslap (Hamlet vagy valami hasonló)
1 citrom reszelt héja
4 teáskanál nádmelasz
250 gr túró

Elkészítése:
A csokinyulakat vízgőz felett felolvasztom, hozzákeverem az előzőleg apróra tördelt puffasztott rizst, a masszát egy műanyag edény aljában egyenletesen szétkenem, majd a fagyasztóba teszem.
Míg a csokoládés puffasztott rizs a fagyasztóban dermed elkészítem a krémet: a túrót robotgéppel teljesen krémesre töröm, hozzáadom a nádmelaszt (ettől lesz némi kesernyés/kávés mellékíze a krémnek), legvégül belereszelem a citrom héját.
Ezután a krémet a rizses alapra kenem, megszóróm az előzőleg forgácsokra reszelt tejcsokoládéval, majd az egészet kb. 15 percre visszateszem a mélyhűtőbe (ennyi idő alatt a desszert megfagyni nem fog, de szeletelhető állagúra keményedik). 
Amikor kész, kockákra vágom és még hidegen tálalom. 

Nincsenek megjegyzések: