2010/09/20

Expressz tejszínes-mogyorókrémes torta - Boldog születésnapot, kicsi Buborék!

Buborék 3 éves lett. Babából kisfiúvá „érett”. Azt hittük, sosem tanul meg járni, mert folyton csak kúszni-mászni akart, erre most külön edzés utolérni őt. Azután attól tartottunk, sosem tanul meg beszélni, mert minden könyörgés ellenére csak gügyögni akart, most pedig megállás nélkül jár a szája mint a kacsa feneke. Igazi pasi lett. Imádja a motorokat minden mennyiségben és nagyságban, legújabb szerelmei pedig a kukásautók, markolók, daruk, betonkeverők, úthengerek vagy bármilyen, számomra teljesen ismeretlen funkcionalitással bíró munkagép.
Ennek megfelelően a szombati családi banzájon kapott is két óriásmarkolót és egy betonkeverőt, valamint számtalan egyéb miniatűr munkagépet, hókotrót, targoncát és (nőként) a bánat tudja még, milyen nevekre hallgató eszközöket. :) No meg persze tortát. Emeleteset. Marcipánmotorral a tetején. Ez csak természetes.

Az ünnepséget megelőző hét némileg zűrősnek volt mondható. Már ha zűrösnek tekintjük azt, hogy hétfőtől csütörtökig reggel 6-kor indultam otthonról és este fél 9-re estem haza, így kellett lezavarni a nagybevásárlást, az ajándékvételt és még pénteken a sütést is. Nem is csoda, ha egy rekordidő alatt elkészíthető tortát ötlöttem ki, másra esélyem sem lett volna. Ez a torta maximum 1 óra alatt elkészíthető (a piskóta hűlési idejével és a díszítéssel együtt), könnyű, finom és nem csak a háromévesnek ízlett. „Úristenebédutánratortakell”-esetekhez ideális. :)

Hozzávalók:

A tésztához (egy 22 cm-es és egy 15 cm-es tortaformához):
7 tojás
7 evőkanál cukor
7 evőkanál átszitált liszt
5 evőkanál olaj
1 csipet só

A krémhez:
7 dkg nádcukor porrá őrölve
10 dkg őrölt pörkölt mogyoró
1,5 - 2 evőkanál jó minőségű cukrozatlan kakaópor
7 dkg vaj
1 dl sűrített tej (nem a cukrozott tubusos, hanem az üveges folyós – minél magasabb a zsírtartalma, annál jobb)
4 dl habtejszín
¾ tasak zselatin fix

A díszítéshez:
30 dkg jó minőségű étcsokoládé
1 evőkanál olaj
színes cukorkonfetti

Elkészítése:

A piskótához az egész tojásokat habosra verem a cukorral, kanalanként hozzáadom a sóval elkevert lisztet, végül szintén kanalanként lassan csorgatva az olajat. A masszát a két sütőpapíros formába öntöm, és 175 fokra előmelegített sütőbe tolom. Kb. 25-30 perc alatt tökéletesre sül.

Míg a piskóta sül, elkészítem a krémet. Egy az egyben házi nutellát keverek pontosan a már itt leírtaknak megfelelően. Ezután habbá verem a tejszínt, mikor félig kész, hozzáöntöm a zselatin fixet és úgy verem tovább, míg megfelelő állagú nem lesz. Az elkészült tejszínhabba óvatosan beleforgatom a mogyorókrémet vigyázva, nehogy a hab összetörjön. Addig keverem, míg szép, levegős, homogén krémet nem kapok (pár perc).

Ezután összeállítom az emeletes tortát. A kihűlt piskótákat kétfelé vágom, így összesen 2 nagy és 2 kisebb piskótalapom lesz. A 2 nagy és a 2 kicsi piskótalap közé kenem a krémet, majd az így született 2 tortát „egyesítem”, a kis tortát a nagy tetejére teszem és díszítem.

A torta bevonásához az étcsokit felolvasztom, hozzákeverem az olajat, majd a masszát a torta tetejéről indulva lecsorgatom. Még mielőtt a bevonat teljesen megszilárdul megszórom cukorkonfettivel, végül pár óra hűtés után rákerülhet a marcipánmotor is. :)

2 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon szépséges a torta, sok boldogságot

Padlásszoba írta...

Köszönöm szépen! Azért az első képen észrevehető, hogy a nagy tesó is aktívan "részt vett" a tortakészítésben, konkrétan folyamatosan nyalogatta a még kissé folyós csokibevonatot, és a kész tortán ott maradtak a nyalakodás nyomai. :)