2011/01/09

A legfinomabb muflonkaka, avagy a mézeskalács újrahasznosítása

Már elnézést a kissé vulgáris címért, de hát hol írjon ilyesmit az ember, ha nem a saját blogján? Másrészt meg hogyan szóljak rá a gyerekekre a beszédük miatt, ha sütigyártáskor az apjuk adja az ötletet nekik? :) Ugye... Jó, tényleg igaz, hogy ez az édesség nem a szépsége miatt lesz nagy kedvencünk. A muflonkaka név pont illik rá, ez tagadhatatlan. Viszont az íze... hát, az valami hihetetlenül finom; ráadásul mindig örül az ember, ha védjük a környezetet a konyhában is, és olyan "újrahasznosított" dolgot ehetünk :), ami még ráadásul nagyon durván jó is. 

Bár a mézeskalács hetekig eláll és puha marad, így Karácsony után szerintem már mindenki rosszul van még a látványától is, viszont kidobásról természetesen szó sem lehet. A mézesek újrahasznosításának legjobb módja, ha édes morzsát csinálunk belőle, vagyis késes robotgéppel  finomra aprítjuk, és keksz alapú süteményekbe keksz helyett felhasználjuk. Nekem most épp ehhez volt kedvem, így egy kis utó-karácsonyi érzés mégiscsak belengi a lakást. 
Kókuszgolyót, csokigolyót gondolom sokatok szokott csinálni, az elkészítése pontosan ugyanaz ennek is, de az íze a mézesektől egészen más lesz, érdemes kipróbálni. A legjobb pedig az egészben az, hogy az egész család együtt gyurmázhat egy szürke téli délutánon a konyhában. 

Hozzávalók:
40 dkg morzsásra aprított mézeskalács
1 evőkanál natúr kakaópor
7 dkg porcukor
12 dkg puha vaj
2 dl tejszín
25 ml langyos víz
10 dkg jó minőségű étcsokoládé
natúr kakaópor a gombócok forgatásához

Elkészítése:
Az étcsoki kivételével az összes hozzávalót alaposan összedolgozom míg homogén masszát kapok, majd lassan hozzácsorgatom az előzőleg felolvasztott és kissé kihűtött étcsokoládét. 
Az egészet simára dolgozom, és kb. 2-3 cm átmérőjű apró golyókat (vagy hurkákat, kígyókat, nyúlbogyókat, ha három- és hétévessel készítem :)) formázok belőle, amiket jól meghempergetek a natúr kakaóporban. 
Pár órára hűtőbe teszem őket, majd hármasával tömjük be a szánkba. :)
Fakultatívan tehető bele reszelt citrushéj meg némi alkohol is, ez utóbbi a kiskorúak részvétele miatt nálunk nem volt lehetséges.

Nincsenek megjegyzések: