2011/01/10

Ronda fotó, isteni bejgli - nálam még mindig karácsonyi posztok feltöltése folyik :)

Ezelőtt sosem sütöttem bejglit. Nálunk ez mindig anyu reszortja volt, én sütöttem épp elég más nasit ahhoz, hogy ne akarjak belekontárkodni a bejgli-témába. Ezen a Karácsonyon viszont anyu közölte, hogy köszöni szépen, neki tényleg elég volt a bejglisütésből, nem nagyon maradt hát más megoldás, minthogy összeszedjem a bátorságomat és vagy elrontsam kábé tíz ember ünnepét a pocsék bejglimmel, vagy nekiálljak egy valóban bombabiztos receptet keresni. (Mert arról természetesen szó sem lehetett, hogy ugyanolyat süssek, mint anyu. :))

Hát, mit mondjak, nem egy, nem két nap telt el a neten való kutakodással, de mindenképpen megérte. Azt hiszem, megtaláltam a Bejgli receptet, amitől soha nem fogok egy hajszállal sem eltérni; elsőre is olyan tökéletes lett, hogy majdnem elsírtam magam örömömben. 
Ahogy a nagykönyvben meg van írva: márványos, omlós, tele töltelékkel, tésztát alig-alig lehetett felfedezi benne, mégsem repedt ki egyik sem. Az érdem Andi1976 cukrász apukájáé, valamint természetesen Andié, aki feltette ezt a fantasztikus receptet a hálóra lehetővé téve ezzel azt, hogy mi háziasszonyok is megismerhessük a profi cukrászok apró kis trükkjeit a tökéletes bejgli elkészítéséhez. Örök hála érte!

Következzen hát a recept, ami elsőre talán kissé időigényesnek tűnik, de valójában minden nap csak egy kis időt kell rászánni. Leírom úgy, ahogy nekem logikus, lépésről lépésre, hátha van még az olvasók közt "bejgliszűz" :), aki hasznát veszi. Az itt szereplő mennyiségekből 6 db félkilós bejgli lesz, garantáltan kevés! :)

1. nap: A töltelék elkészítése

Hozzávalók:
85 dkg mák/dió/mogyoró stb.
50 dkg kristálycukor
15 dkg zsemlemorzsa
0,5 l víz
"kiegészítők" ízlés szerint (fűszerek/mazsola/reszelt citrushéj/rum stb.)

Elkészítése:
A mákot/diót alaposan összekeverem a zsemlemorzsával és a többi "kiegészítővel".
A vízből és a cukorból szirupot főzök, majd ráöntöm a mákos/diós keverékre, simára dolgozom és hagyom kihűlni, éjszakára pedig hűtőbe teszem.

2. nap: A tészta elkészítése és a sütéshez való előkészítése

Hozzávalók:
90 dkg átszitált liszt
25 dkg vaj
12,5 dkg zsír (mással nem helyettesíthető!)
10 dkg porcukor
2,5 dkg friss élesztő
1 dkg só
2 tojás sárgája
1 dl hideg tejszín
2 dl hideg víz (ez liszttől függően lehet kicsit több is, de maximum 2,5 dl)

Elkészítése:
Az összes hozzávalóból szép, sima, ruganyos tésztát gyúrok (igen, az élesztőt sem kell külön felfuttatni, csak simán hozzámorzsolni a többi hozzávalóhoz, és kész), majd fél órára hűtőbe teszem.
Ezután onnan kivéve a tésztát 6 egyenlő részre osztom, így egyenként 27 dkg-s tésztakupacokat kell kapnom. A kupacokat egymás után 20x25 cm-es téglalapra nyújtom, fontos, hogy sem a deszkát, sem a nyújtófát nem szabad lisztezni, különben nem lesz fényes a bejgli felülete. 
Ha a téglalapok készen vannak, mindegyiket megkenem pontosan 27 dkg töltelékkel; figyeljünk, hogy a tészta és töltelék tényleg egyforma arányban legyen a bejgliben.
Ezután a töltelékkel megkent téglalapok széleit mind a négy oldalon kb. 1-1 cm szélesen visszahajtom, hogy a töltelék ki ne folyjon belőle, és finoman feltekerem őket.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem félkész bejgliket, és mindet lekenem tojássárgájával hosszában (!), kb. 3-4 óra száradás után pedig tojásfehérjével keresztben (!). Ez a hosszában-keresztben játék ahhoz kell, hogy sülés közben márványosodjon a bejglink.
Egy éjszakán át hűvös helyen pihentetem a bejgliket a tepsiben. Legjobb spejzben, kamrában vagy csak egy fűtetlen szobában. Hűtőben nem szerencsés, meleg helyen pedig reggelre túlkelne a tészta.

3. nap: Sütés

A tökéletes bejglihez már csak annyi maradt hátra, hogy az egyéjszakás pihentetés után egy hurkapálcával jó alaposan megszurkáljam őket. Nem kell félni, szúrjunk bátran a tekercsek legaljáig, hogy sütés közben a gőz biztosan eltávozzon és ne repedjen szét a bejgli.
Végül 180 fokra előmelegített sütőben készre sütöm őket.

Nálunk háromféle bejgli készült így első nekifutásra, rumos-diós, citromos-mákos és törökmogyorós. Álmomban sem gondoltam volna, de a törökmogyorósnak volt a legnagyobb sikere, úgyhogy már meg is kaptam a rendeléseket, Húsvétra lehet az adagot duplázni és növelni a mogyorósok számát. :)

2 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Miért ronda ez a fotó?

Padlásszoba írta...

:)
Nagyon rossz körülmények közt csináltam, sötét volt már este és nem vagyok túl profi fotós, így a sötéttől + a vakutól besárgult kissé az egész kép + tök sötét lett a háttere. Nem baj, szép lassan tanulom, hogy hogy kell szépen ételt fotózni, előbb-utóbb csak sikerül.