Igazi gyerekbarát keksz. A lehetőségekhez mérten kifejezetten egészséges nass; finom, ropogós tízórai vagy uzsonna egy pohár friss tej mellé. Sajnos nem csak a kicsiknek ízlik...
Már régóta terveztem zabpelyhes kekszet sütni, mikor megláttam Flat Cat egyik posztját, s ez megadta a végső lökést. Az alapötletet megtartottam, de az arányokat átvariáltam: a liszt egy részét őrölt pörkölt mogyoróra cseréltem (legközelebb dióval is kipróbálom), apróra tört étcsokoládét is tettem bele és emiatt egy kicsivel megnöveltem a cukor mennyiségét is. Íme az én verzióm, fogyasszátok egészséggel!
Hozzávalók:
8 dkg finomra őrölt zabpehely
8 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza rétesliszt
8 dkg őrölt pörkölt mogyoró
10 dkg puha vaj
8 dkg nádcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 tojás
1/4 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál sütőpor
10 dkg apróra tört étcsokoládé
Elkészítése:
A zabpelyhet, a lisztet, a mogyorót alaposan elkeverem a szódabikarbónával és a sütőporral.
Hozzáöntöm a nád- és a vaníliás cukrot, majd apránként hozzákeverem a vajat, és végül az egész tojást, majd az előzőleg apróra tört étcsokoládét is.
Simára keverem a masszát, majd diónyi golyókat formázok belőle és jól ellapítva sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
180 fokra előmelegített sütőbe tolom őket és addig sütöm, míg a szélük barnulni kezd.
A tepsiben hagyom kihűlni és fémdobozban tárolom, már amennyi marad; vigyázat, hűlés közben lopkodják! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése