2011/03/09

Gyors curry

Nohát, akkor fast food témakörben az első restancia…
Legyen ez a recept a fast foodok (számomra) második kategóriájából, vagyis a nem klasszikusan gyorskajának nevezett főzős ételek közül egy. Egy olyan, pillanatok alatt összecsapható meleg étel, ami még munkából hazamenet hullafáradtan is elkészíthető, mégis jó érzéssel tudunk leülni mellé az asztalhoz: igen, ezt a mai nap után igenis megérdemlem.

Említettem már, hogy Ember odavan az indiai ízekért. Bármikor, bármilyen formában jöhet neki, szerintem még reggelire is képes volna indiait enni, ha hajlandó volnék lemondani a szalonnás rántottáról (nem bacon-ös! :)) jó sok hagymával, paprikával, retekkel meg házi kenyérrel. De mivel nem vagyok hajlandó, ezért maradnak az ebédek és a vacsorák. Ez itt eddig többnyire vacsorának készült, épp a fent említett okok, valamit amiatt, hogy Ember néha szomorú kiskutyaszemekkel bír rám nézni pontban 19:30-kor, hogy úúúgy enne egy kis indiait. És lőn, mert ez az expressz curry itt 20 perc alatt megvan. Figyelem, ez a gyorsított változat, lehet ezt máshogy is szépen, kényelmesen csinálni, ez viszont pikk-pakk összedobható.
 
Hozzávalók (2 személyre):

kb. 35 dkg hús (ez lehet apróra vágott csirke, sertés, nyúl vagy bármi egyéb, de volt már az előző napi hamburgerhúsból kimaradt marha is, csak az egy kicsit tovább kellett főzni)
3 evőkanál olaj
1 kisebb fej apróra vágott vöröshagyma
4 gerezd apróra vágott fokhagyma
4 db nagyobb hámozott paradicsom (ezt konzervből a legegyszerűbb megoldani, ha kicsinek ítéljük a paradicsomokat, lehet tenni bele pluszban egy kis paradicsomlevet is)
1-1,5 dl tejszín vagy kókusztej
1,5 tk őrölt koriander
1,5 tk garam masala
1,5 tk kurkuma
2 tk őrölt római kömény
1/2 tk őrölt gyömbér (lehet friss is, de ezt egy gyorskajánál könnyebb lekapni a polcról)
1-1,5 db szárított chilipaprika
só, bors

Elkészítése:

Egy nagyobb serpenyőben megdinsztelem az olajon a vöröshagymát, hozzádobom a fokhagymát majd a húst is, és fehéredésig pirítom.
Eközben egy kisebb serpenyőben összekeverem a koriandert, a garam masalát, a kurkumát és a római köményt, majd szárazon 1-2 percig pirítom, míg felszabadulnak az illatanyagai.
Ezután az illatos fűszereket hozzákeverem a másik serpenyőben levő olajos húshoz, hozzáadom a gyömbért, a chilit, sózom, borsozom, végül rádobom az apróra kockázott hámozott paradicsomot is.
Addig főzöm, míg a paradicsom teljesen szétfő benne (pár perc), majd hozzáöntöm a tejszínt is, és az egészet készre főzöm.
Köretként rizst, bulgurt lehet tálalni mellé, az pont megfő addig magában, míg a curryt készítem.

Tálalás után pedig lehet bezsebelni a bókokat Embertől, hogy (többek közt) ezért is én vagyok a tökéletes nő számára. :)

Fotó innen.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Gasztroblogger!
A finom étel alapja a kreativitás, a bátor és harmonikus fűszerezés, valamint a minőségi alapanyagok használata. Nincs ez másként a legkisebbek esetében sem, csak a 6 hónapos-3 éves babáknál még arra is vigyázni kell, hogy a felhasznált alapanyagok megfeleljenek az adott korosztály igényeinek. Egy kismama számára mindig nehéz eldönteni, hogy mit adjon enni a babájának, hogyan főzzön számára a konyhában, és miben tér el a felnőttek étkezése a kicsik babaételétől. Nekik kíván segíteni a Nestlé Babarecept Versenye, amelyre szeretnénk a konyhában otthonosan mozgó gasztrobloggereket is meghívni. A táplálkozási irányelveknek megfelelő legkreatívabb recepteket a Nestlé értékes ajándékokkal jutalmazza. A legjobb és legérdekesebb ételeket majd a nagyközönség választja ki szavazás útján.
Bízunk benne, hogy sokan elfogadják a felkérésünket és részt vesznek majd a versenyen. A recepteket 2011. május 15. és 2011. június 15. között várjuk. További információt a www.mitegyenababa.hu, és a www.babareceptverseny.hu weboldalakon találhat.