2010/03/10

Csupadió torta

Vasárnap családi születésnapra voltunk hivatalosak és mi vállaltuk a tortaszállító szerepét. Úgy döntöttem, ha már transzporterekké avanzsálódtunk, akkor legyünk mi a cukrászat is, megsütöm én a tortát. Nem volt túl egyszerű dolgom, az ünnepelt egy férfiember volt, így valami nem túl édes, mégis tartalmas dolgot kellett kreálnom; de mivel a mazsolákkal mentünk, valami olyat kellett sütnöm ami a kicsiknek is ízlik. Utóbbiak miatt egyértelmű volt, hogy jó minőségű csokoládét valamilyen formában tartalmaznia kell a tortának, ráadásul gyerekbarát mivoltából adódóan lehetőleg olyasvalami kellett, ami sem túl lisztes, sem túl cukros. Ez a csupadió torta született belőle főzött lime-os sárgakrémmel, valahogy sejtettem, hogy ezzel nagyon mellélőni nem fogok. Némi alkoholt ugyan az én szervezetem elbírt volna még benne, de gondoltam inkább kivárom, míg a mazsolák nagykorúak lesznek, nehogy a gyámhatóság is beszálljon az ünneplésbe. :)

Hozzávalók:
A liszt nélküli tortalaphoz:
5 tojás
30 dkg darált dió
15 dkg cukor
10 dkg 65%-os étcsokoládé
1 csipet só
1 kávéskanál sütőpor
A krémhez:
1 liter tej
10 tojás sárgája
35 dkg cukor (a harmada mézzel kiváltható)
12 dkg rétesliszt
1 vaníliarúd
3 kisebb lime leve és reszelt héja
A díszítéshez:
10 dkg darált dió
némi étcsokoládé forgács
egy marék dió
Elkészítése:
A tésztához a tojások fehérjét kemény habbá vertem a sóval és a
cukorral. A sárgáit fokozatosan beledolgoztam, végül hozzákevertem a sütőporral előzőleg összevegyített darált diót és apróra tört étcsokoládét. A masszát 180 fokra előmelegített sütőben sütőpapírral bélelt tortaformában kb. 40-45 perc alatt készre sütöttem (tűpróbát érdemes végezni).
Miközben a tortalap sült, elkészítettem a klasszikus sárgakrémet némi lime-mal megbolondítva. A tejet simára kevertem limelével, a cukorral és a liszttel, majd fokozatosan hozzádolgoztam a tojások sárgáit, hozzáadtam a reszelt limehéjat, legvégül pedig a vaníliarúd kikapart belsejét és magát a rudat is. Nagyon alacsony lángon folyamatos keverés közben sűrű krémmé főztem.
Mihelyst a tortalap kihűlt kettévágtam, és megtöltöttem a szintén lehűtött (de még nem megdermedt!) sárgakrém háromnegyedével. Díszítésnél a tetejét és az oldalát bevontam a maradék krémmel, majd beszórtam a díszítésre szánt darált dióval és étcsokoládé forgácsokkal, végül pedig a leendő szeletek megjelöléséhez egész diódarabokat és csokoládét nyomtam a tetejére.

Nem volt sok időm fényképezni, hamar elfogyott. :)

Nincsenek megjegyzések: