2010/03/10

Portugál

Hiányzik Portugália. Tavira bájos kis halászhajói, a sült szardínia illatú levegő, a kopott macskakövek, a kék csempés házak és az előttük tereferélő öreg nénik, akik jóízűen nevetnek rajtam, hogy nem tudom helyesen kiejteni még azt sem, boa tarde. Csupa közhely, mintha egy elcsépelt romantikus regény kelne életre. És mégis úgy hiszem, ha csak egy kicsit is, de Tavira a mi falunk is, miénk az öreg híd, az apró vár szűk sikátorai, még a falu közkutyája is, amelyiknek minden kikötői kisvendéglőben kijárt a maga porciója és ezáltal kövérebbre hízott, mint bármelyik más, jó családnál tartott házi kedvenc. Ottjártunkkor Ember csak annyit mondott, itt kéne élni, én halász leszek, te óvónéni.
Még ha ezt eddig megvalósítani nem is sikerült, de nosztalgiázni mindig szabad, legalább egy könnyű portugál vacsorával.

Pasteis de bacalhao (halkrokett) salátával

Hozzávalók (2 személyre):
A halkroketthez:
30 dkg burgonya
0,5 kg hekkfilé
2 gerezd fokhagyma
2 tojás
2 teáskanálnyi olaj
só, bors, oregano
A salátához:
1 fej jégsaláta
Az öntethez:
1 egész tojás és 1 sárgája
1 dl olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
3 db szardella
1 csapott evőkanál mustár
1,5 evőkanál joghurt
fél citrom leve
csipet só, oregano, bazsalikom


Elkészítése:
A salátához a jégsalátát felcsíkozom, tálba teszem és elkészítem az öntetet.
A dresszing majdhogynem teljesen megegyezik a cézár saláta öntetével, de egy kicsit megbolondítottam oreganóval és bazsalikommal. Az öntetkészítésnek egyetlen trükkje van: az olaj és a citromlé kivételével minden hozzávalót összeturmixolok, ám az olajat és a citromlevet csak ezután lassan, szinte csepegtetve elegyítem hozzá, hogy homogén öntetet kapjak és ne csapódjon ki egyik sem.
A halkroketthez a hekkfilét teljesen natúran megpárolom, a burgonyát puhára főzöm, majd mindkettőt az összes többi hozzávalóval együtt összeturmixolom. Két teáskanállal kroketteket formázok belőle és forró olajban aranybarnára sütöm.



Az elkészült dresszinget a salátára öntöm, a tetejére teszem a meleg halkroketteket és fényképeket nézegetve fogyasztom. :)

Nincsenek megjegyzések: