2010/03/10

Narancsszirupos-chilis forró csoki

Ha tél, akkor forró csoki, ez nem is kérdés.
Mint ahogy az sem, hogy mivel nem volt jegesmedve a felmenőim között, kissé nehen viselem, hogy lassan térdig ér a hó az udvaron és tartósan 25 fok alatt van a hőmérséklet. De mivel januári tavasz ezen a szélességi körön kevéssé esélyes, ezért nem marad más, mint a forró csoki szezon még hosszú-hosszú hetekig.

Hozzávalók (2 személyre):
2 nagyobb narancs leve (kb. 2 dl)
20 dkg kristálycukor
10 dkg jó minőségű étcsokoládé (minimum 65%-os)
0,5 dl forró víz
1,5 dl cukrozatlan sürített tej (nem a tubusos, hanem az üveges, folyós fajta)
fél chilipaprika




Elkészítése:
A frissen facsart narancsléből és a cukorból narancsszirupot főzök. Vigyázat, addig kell csak süríteni, míg még folyós tud maradni az állaga, mert ha tovább főzzük, a benne lévő cukorból karamell lesz és gyakorlatilag betonkeményen tapad majd a bögre aljára esélyt sem adva, hogy később összekeverd a csokival! (A plasztikus leírás tapasztalat eredménye. :) ) Ha a szirup kész, két bögrébe szétosztom.
Az étcsokoládét vízgőz felett megolvasztom és hozzáöntöm a forró vizet. Fontos, hogy a víz tényleg forró legyen, ellenkező esetben a megolvadt csokoládé összecsomósodik a hirtelen nyakába dőlt hideg víztől. Ha a csokoládé és a víz összeforrt, beledobom az apróra vágott chilipaprikát és hozzáöntöm a sürített tejet. Újból összeforralom és a narancsszirupra öntöm.
Síelés, szánkózás vagy egy nagyobb téli túra után kötelező!

Nincsenek megjegyzések: